Brev från elever i Nairobi

2010-06-08 @ 16:52:06
Jo, ni läste rätt. Nairobi, huvudstaden i Kenya. Två av våra lärare var där i februari och besökte några skolor som ligger i slummen utanför. "Barnen" där skrev brev till oss som vi fick igår och har idag svarat på. Faktiskt helt otroligt spännande!

Eleverna i de olika klasserna är allt mellan 12 och 18 år, allt beror på hur gamla de var när de började skolan. Skolan de går i drivs av pastorn i områdets kyrka och för oss är den väldigt liten i storlek. På bild ser det ut som ett skjul. En elev skrev att hon är glad att hon får gå i en sån bra skola som är ren och snygg. Det är cementväggar och hårt trampat jordgolv. Tänk att det faktiskt kan vara så olika. Visst vet man ju att allt ser olika ut beroende på vart man åker i världen, men det här har fått mig (och andra i klassen också tror jag) att inse hur faktisk bra vi har det!

Brevet jag fick är från en tjej född 1994. Hon heter Pharidah. I sitt brev början hon med att skriva hur hennes familj ser ut, när hon föddes och hur hon är som person. Nu ska jag inte lämna ut direkt allt vad hon skriver, men många av hennes klasskompisar skrev rätt så ärligt och direkt hur de blir behandlade och om hur svårt de har det. En av mina kompisar fick en tjej som var väldigt sjuk och som inte hade pengar till sjukvård. Min kompis kände sig nästan skyldig att skicka ner pengar till henne så att hon kunde få sjukvård. En annan skrev att hennes pappa slog henne och att pappans nya fru var jättestränga mot henne. Att hon inte fick göra sina läxor utan var tvungen att göra hushållssysslor.
Min brevvän skrev också om sin favoritmat. Vi i Sverige skriver ofta att vi gillar en speciell maträtt som t.ex. pizza, spaghetti etc. Pharidah skrev att hennes favoritmat var näringrik som skulle göra hennes kropp stark och uthållig. Maten innehöll också calcium som gjorde hennes tänder och ben starka. Hon gillade också frukt så som apelsiner och bananer, men också morötter för det var bra för synen. Det känns så konstigt att de tänker på de viset, för de gör vi knappt inte alls i Sverige. Vi behöver inte oroa oss för att få i oss vitaminer och calcium, vi bara äter det vi gillar (fast vi är ju såklart medvetna om att vissa maträtter är sämre/bättre än vissa).

Så idag skrev jag klart mitt brev till Pharidah. Det blev tre sidor handskrivet på kollegiepapper, det skulle kännas så opersonligt att skriva på dator. Jag skickade även med bilder på mig, mitt rum och villan jag bor i.

Det ska bli så grymt spännande att få svar på breven och jag kan knappt vänta. Hoppas att jag nån gång i famtiden kan åka och hälsa på.


Kommentarer
Postat av: Pia

Oj, det där låter otroligt intressant. Två av mina kompisar har varit till Nairobi/Kiambu med en grupp från deras skola. Då de var dit hjälpte de till att bygga på en skola.Sv: Ja, inte hann vi se nästan nå i Stockholm.

Jag skulle gärna åka dit igen och "upptäcka" staden, speciellt gamla stan där vi bodde. Det såg så mysigt ut. Annars, du hade nog rätt, det var Creole, jag fann kvittot igår :P

2010-06-08 @ 17:17:00
URL: http://xmoonlightshadowx.blogg.se/
Postat av: Louise

sv : tack! :)

idag har jag inte gjort så mycket, bara det gamla vanliga.. skolan.Åh, skulle vilja åka till ett sånt där ställe o se hur det är att bo där. Visst har man sett det på tv och då tycker man ju det är hemskt, men det är säkert något helt annat att åka dit... man får säkert starka känslor..

2010-06-08 @ 19:14:31
URL: http://louiseeleonoras.blogg.se/
Postat av: Cajsa

tack för din röst, ser om det bli just den klänningen du har röstat på. :)Roligt, lägger till dig nu. :)

2010-06-08 @ 19:50:52
URL: http://hallgreen.blogg.se/
Postat av: Cajsa

Vad bra.. :)Rösta på min bild, så är du super snäll

http://tezzilicious.blogg.se/category/tavlingar.htmlÄr nummer 10..

2010-06-09 @ 15:57:22
URL: http://hallgreen.blogg.se/
Postat av: Erika

sv: Verkligen :D Vi ska en tripp till Legoland faktiskt, min lillebror vill så gärna dit ^^

2010-06-09 @ 17:44:25
URL: http://icanpikan.blogg.se/
Postat av: Louise

sv: jag har avslutning imorrn! :)Ja, men vet inte om jag skulle klara av det se det på riktigt heller... är nog väldigt svårt o se allt det på riktigt :/

2010-06-09 @ 18:08:13
URL: http://louiseeleonoras.blogg.se/
Postat av: Pia

Sv: Vi åt frukost på ett café i gamla stan, det låg ganska nära Castanea hostell där vi sov.

2010-06-10 @ 15:54:26
URL: http://xmoonlightshadowx.blogg.se/
Postat av: Louise

svar: haha, ja, fast det skiljer ju inte så mycket. Och jag har bara sommarlov i typ tre dagar nu , sen börjar jag jobba på måndag och jobbar tre veckor, yaay, man känner sig så pepp nu när man är skoltrött! XDVad ska du göra på lovet då ? :)

2010-06-10 @ 19:39:24
URL: http://louiseeleonoras.blogg.se/
Postat av: Pia

Sv: Jag skulle också gärna ha någon canvastavla med en egen bild, men då de är så dyra =/Okej, jag förstår om du inte vet var det ligger, Stockholm är stort, eller iaf tycker jag det :P

Jag hade tur då jag gick med klasskompisarna, annars skulle jag nog ha gått vilse. Mitt lokalsinne är urdåligt och jag är absolut inte van med storstäder, eller städer överlag.

2010-06-10 @ 20:03:52
URL: http://xmoonlightshadowx.blogg.se/
Postat av: Natalie[foto,vardag]

sv: Jo det är bara bra här fick sommar lov igår så nu lever livet på :D

sjdå?

2010-06-11 @ 09:42:49
URL: http://nalleliespix.blogg.se/
Postat av: litenfotofantast ♥

Shit vad coolt att brevväxla med någon som lever efter så annorlunda villkor!

2010-06-20 @ 20:02:32
URL: http://litenfotofantast.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0